Punct de vedere

Să ne creștem copiii frumos! Să fim părinți frumoși!

Idei de sticlă pentru cadouri originale

scriere-cu-toc-din-sticlaTârgul de Crăciun din București, Piața Universității (esplanada cu statui), este deschis până la sfârșitul zilei de 27 decembrie, așa că mai ai timp să ajungi, în caz că nu ai luat cadouri pentru cei dragi.

Vei găsi obiecte variate, absolut deosebite și autentice, confecționate de meșteșugari români. Și nu mă refer aici la kitsch-uri (pe care le găsești oricum și prin magazine și piețe), ci la obiecte originale, unice și remarcabile prin valoarea pe care le-o imprimă Omul. Omul meșteșugar ce pune pasiune și suflet în ceea ce face.

Am fost acolo (din nou, pentru a revedea și vedea mai bine adevărata artă meșteșugărească) și l-am privit pe meșterul popular, maestru sticlar autentic, Alexandru Rotar. Îl văzusem și săptămâna trecută mânuind cu dibăcie sticla, transformând-o și modelând-o cu ajutorul flăcării. Este o adevărată delectare a simțurilor să-l privești.

Andreea mea a rămas cu gura căscată privind baghetele din sticlă transformându-se în diverse obiecte delicate: îngerași, elefanți cruciulițe, globuri și alte minunății. De îți plac astfel de obiecte și apreciezi originalitatea și arta meșteșugărească, găsești cu siguranță ceva potrivit pentru cadouri.

toc-din-sticlaEu am luat un toc din sticlă. Este pentru scris cu cerneală. Uimitor! Andreea și l-a dorit foarte mult. I s-a părut, cum și mie mi s-a părut, incredibil că se poate scrie cu așa ceva. Nici nu știam că există toc din sticlă, cu peniță din sticlă. Este un obiect unitar și se poate scrie foarte ușor cam jumătate de pagină cu o singură înmuiere în cerneală. Andreea parcă a scris și mai frumos cu el! 🙂

Alexandru Rotar este din Târgu Mureş, face parte din Ordinul Cavalerilor Lupi (un Proiect al Asociaţiei Culturale Teatrul Scena), și este singurul din ţară care cunoaște meşteşugul sticlăriei autentice. A absolvit Şcoala Profesională din Turda în 1976, continuând arta meștegului sticlei deprinsă de la strămoşii săi.

Maestrul Alexandru Rotar provine dintr-o familie veche de sticlari, ce modela sticla la prima fabrică din Romania, de la Porumbacu de Sus, în jurul anului 1600.

alexandru-rotar-mester-sticlarAlexandru Rotar este convins că meșteșugul prelucrării sticlei trebuie să fie transmis generațiilor viitoare pentru a nu se pierde în neant.

Nu ai cum să crezi până nu vezi! Fă-ți timp și treci pe acolo. Vei rămâne impresionat de modul în care se face artă adevărată!

Acesta nu este un articol publicitar, pur și simplu m-a emoționat măiestria transformării sticlei în obiecte deosebite și am vrut să împărtășesc acest lucru!

Dacă ți-a plăcut, distribuie și prietenilor tăi!

 

Foto realizate cu acordul meșterului Alexandru Rotar.

Anunțuri

2 comentarii la “Idei de sticlă pentru cadouri originale

  1. Maria
    22 Decembrie 2015

    Waaauuu….nu am știut ca exista toc de sticlă…. Pare un cadou original! Cat ai dat pe el?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 22 Decembrie 2015 de în Recomandări şi etichetată , , , , , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: