Punct de vedere

Să ne creștem copiii frumos! Să fim părinți frumoși!

Zdronca-zdronca, să serbăm!

serbareVoi, părinți de copii de grădiniță sau în primii ani de școală, știți că mijlocul lunii decembrie are o încărcătură cu o emoție specială: Serbarea de Crăciun! Cei care aveți copii mai micuți, pregătiți-vă sufletește pentru aceste momente, iar cei ce ați trecut deja de această etapă, copiii voștri sunt mai mari, bucurați-vă, dar pregătiți-vă pentru alte și alte provocări ale vieții!

Mai puternice sau mai încete, câteodată chiar șoptite, pițigăiate sau mai grave (cazuri mai rare), repezite sau tărăgănate, vocile copilașilor se înghesuie cu nerăbdare să-și spună rolurile și să-și bucure părinții și mentorii (educatoarele sau învățătoarele, emoționate și ele). Tropăind, bătând din palme, cântând și râzând, copiii fac din serbare un fel de ”zdronca-zdronca” zgomotoasă, transmițind veselia, puritatea, inocența, timiditatea și emoția vârstei fără griji. Ooo….Doamne, de aș mai fi eu mică, în clasa întâi sau a doua, vai ce poezii frumoase aș mai spune, aș cânta și aș dansa fără teamă (că m-aș face de râs), aș țopăi și aș bate tare din palme, exteriorizându-mi toată energia și bucuria Sărbătorii de Crăciun!

serbare-mos-craciunEmoționați, câteodată mai mult părinții decât copiii, toți cei prezenți îl așteaptă pe Moș Crăciun. Ho..ho..hoo…intră moșul și toți copiii, cu ochișorii plini de încântare, țopăie neastâmpărat, se bucură și bat din palme ”a venit!”…”a venit!”….”a venit Moșul!” uraaa….. Apoi stau cuminței și așteaptă să fie strigați și să-și primească cadoul. Unii, mai îndrazneți, se așează pe genunchiul Moșului, îl privesc îndeaproape, îl studiază, chiar îl trag de barbă, să se asigure că este autentic, spun că au fost cuminți și-i ”mulțumesc” (unii mai uită să spună asta 😉 ) când își primesc cadoul. Sunt atât de simpatici…. 🙂 🙂

În altă ordine de idei (ca o explicație necesară) serbarea este, din punct de vedere educațional, o activitate extrașcolară cu rol de a stimula și educa atenția, memoria, spontaneitatea, controlul emoțiilor, atitudinea și capacitatea de rezistență la efort. Poezioarele, cântecelele sau rolurile din scenete, stimulează abilitățile de vorbire: intonația (inflexiunile și tonalitățile vocii), gestica și mimica, ajutând copilul să-și armonizeze interiorul cu exteriorul. Prin repetițiile pentru serbare, copiii învață și să fie răbdători, empatici, respectuoși și înțelegători cu ceilalți. Fie vorba între noi, cred că și unor adulți le-ar trebui o astfel de serbare (măcar) anuală, în care să-și exerseze abilitățile de relaționare, vorbire și stăpânire de sine.

Revenind la copii, este minunat să-i privești cum se străduiesc să le iasă totul bine, să le surprinzi sclipirea ochilor și să le simți candoarea sufletelor lor de îngerași! Trăiesc, de vreo cinci ani încoace această emoție minunată, această ”zdronca-zdronca” încântătoare. Mulțumesc, Doamne, pentru asta!

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi 🙂

Foto Zedge, album personal

Anunțuri

2 comentarii la “Zdronca-zdronca, să serbăm!

 1. Elisabeta
  16 Decembrie 2015

  Este extraordinar sa ai o familie fericita, unde relatia de iubire dintre soti sa aiba rezultat un copil, care sa se bucure la randu-i de dragostea parintilor. Familia este implinita de copii si de evenimentele fericite la care participa datorita lor. Ferice de cei ce au parte de o asemenea familie.

  Sper sa fie cat mai multe familii asa.

  Apreciază

 2. Gica
  16 Decembrie 2015

  Momente ca acesta (serbarile) te fac sa traiesti sentimente greu de transpus in cuvinte. Unii psihologi spun ca atunci cand crezi, datorita greutatilor, ca nu mai are sens sa mergi mai departe, gandeste-te la copilul tau in momentele de fericire si sigur vei gasi puterea de a merge mai departe.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 16 Decembrie 2015 de în De-ale mamelor şi etichetată , , , , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: