Punct de vedere

Să ne creștem copiii frumos! Să fim părinți frumoși!

Mami, dar chiar există Moș Crăciun?

Cadourile le cumpărați voi? Tu și tati? Sau chiar există Moșul? Dar care Moș, mami? Că am văzut foarte mulți pe stradă … 😦 Și pe unde vine Moșul? Și de unde știe ce cadou îmi doresc? Și cum ajunge la toți copiii?

Spune-mi mami, spune-mi!cadou-de-Craciun

Întrebări justificate, întrebări ce-și caută răspunsuri reale într-o lume ce devine mult prea comercială, mult prea mult ghidată doar de interese de creștere rapidă a profitului într-un timp foarte scurt :(. Sărbătorile au ajuns să fie, pentru mai toți comercianții, prilej de creștere a vânzărilor cu orice preț. Aproape că nici nu mai contează ce sărbătoare este și ce a fost la inițial la baza ei, contează doar cum să ”scoatem niște bani din chestia asta”. Este dificil să mergi cu copilul prin magazine și să găsești explicații pertinente pentru multitudinea de moși dispuși să pună întrebări incomode, gen ”ce cadou îți dorești?”. Lui îi este ușor să întrebe, dar ție, ca părinte, cum îți este să afli că micuțul tău îngeraș își dorește jumătate dintre jucăriile expuse în magazin? Cum îi explici apoi că nu se poate chiar atât? Că Moșul are un buget limitat? 😉 Hmmm….recunosc că am evitat să o iau pe Andreea la cumpărături în perioada în care în magazine erau expuse sute de jucării, iar moșii deghizați încercau să smulgă de la copii liste nesfârșite de dorințe scumpe.

Dar, pentru că nu poți evita la nesfârșit confruntarea cu realitatea, am recurs la o explicație cât de cât pertinentă: Moș Crăciun a trimis în magazine toate jucăriile pe care le poate trimite copiilor și fiecare își poate alege doar una, ca să ajungă pentru toți! :). A ținut! Mergeam cu Andreea de mână, ea se uita la toate jocurile și jucăriile, cu răbdare și interes, apoi se hotăra și îi scria moșului. Prima dată îmi dicta mie scrisoarea, apoi a scris-o singură :). A mers chestia asta vreo doi ani, dar anul trecut, chiar înainte de Crăciun, a apărut marea întrebare: ”Mami, dar chiar există Moș Crăciun?” Uuuhhh….am tras aer în piept în timp ce gândeam ”idee…idee….să-mi vină o idee…”. Andreea mă privea cu ochii ei mari și inocenți, așteptând marele răspuns. După ce am respirat adânc, am dat la o parte primul răspuns ce-mi venise brusc în minte (”nu Andreea, este o minciunică ce o spun toți părinții”) și mi-am luat câteva secunde pentru a gândi ceva inteligent. Apoi i-am răspuns cu o întrebare (tips 😉 ): ”Andreea, ție îți place Crăciunul?” – ”Da mami, îmi place!” – ”Ce îți place la Crăciun?” – ”Îmi place că stați acasă, tu și tati, îmi place că împodobim bradul, că mergem în vizită ….” – ”Că ne plimbăm în parc, îți place?” – continui eu încercând să o fac să se transpună în bucuria zilelor de sărbătoare. ”Da, mami! Îmi place când este zăpadă și ne jucăm cu toții, și facem om de zăpadă și îngerași în zăpadă…și îmi place când tati mă plimbă cu săniuța.. :)” – continuă ea entuziasmată și vizibil încântată la amintirea trăirilor din perioada sărbătorilor de iarnă. ”Și îmi mai place când arunci cu zăpadă în sus și faci să ningă” 🙂 ”Și când stăm în casă și cântăm colinde și mâncăm prăjiturele îți place?” – întreb eu la fel de entuziasmată, simțindu-i și transmințându-i bucuria. ”Da, daaa….e minunat Crăciunul, mai ales că primim și cadouri!” – ”Așa este pui mic! E minunat! Nu-i așa că este atât de frumos Crăciunul? Atât de frumos încât nici nu mai contează cine aduce cadourile! Este minunat că le primim și ne bucurăm de atâtea lucruri frumoase!” – ”Da, mami! E minunat Crăciunul!”…uuuhhhh….am respirat ușurată. Am continuat să vorbim, fără alte întrebări, doar ne-am făcut planuri pentru Crăciunul ce tocmai urma. Știam că discuția nu se oprea acolo, dar la fel de bine știam că Andreea deja înțelesese că bucuria Crăciunului vine din interiorul nostru!

”Mami, dar cine este moș Crăciun? – vine întrebarea la doar câteva zile după discuția noastră. I-am spus legenda pe care o știam despre meșterul care făcea jucării tot anul și le vindea ieftin (nu ca în ziua de azi) în ajunul Crăciunului. Bătrânul meșter devenise, printr-o minune, Moș Crăciun pentru că își dorise cu ardoare să poată face atât de multe jucării încât să le dăruiască (da! să le dăruiască!) tuturor copiilor și în special copiilor săraci. ”Moș Crăciun este spiritul sărbătorii, este cel ce ne face să fim mai buni și să ne gândim și la cei mai sărăcuți. Moș Crăciun ne dă puterea să oferim necondiționat și să ne bucurăm de bucuria celorlalți!” – a fost explicația pe care i-am dat-o Andreei fără să o mint. ”Am înțeles mami :). Atunci îți spun direct ce îmi doresc de la Moș Crăciun și să-mi spui și tu… și tati …și bunica ce vă doriți ….ăăă….dar să nu fie prea scump, că Moșul este sărăcuț 🙂 ”

Miercurea viitoare îți spun legenda meșterului care a devenit Moș Crăciun.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi!

Mulțumesc 🙂

Foto din album personal

Anunțuri

2 comentarii la “Mami, dar chiar există Moș Crăciun?

  1. Pingback: Cine este Moș Crăciun? | Punct de vedere

  2. Pingback: Punct de vedere în cifre | Punct de vedere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 2 Decembrie 2015 de în De-ale mamelor şi etichetată , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: