Punct de vedere

Să ne creștem copiii frumos! Să fim părinți frumoși!

Capcana indolenței din #colectiv

#colectiv-o-lunaMulte rânduri s-au scris despre tragedia din clubul Colectiv, multe lacrimi s-au vărsat, multe ore s-au consumat pentru dezbaterea cauzelor care au dus la această dramă și multe lucruri ne-la-locul-lor au ieșit la iveală cu această ocazie. Românii și-au arătat, și de această dată, sufletul lor mare, compasiunea, forța de a cere și obține schimbarea! Românii au arătat că știu ce vor și sunt puternici! Primii care au sărit în ajutorul victimelor au fost chiar alte victime, tocmai ieșite din clubul groazei, și locuitorii din apropriere. Apoi medicii care au ajuns la fața locului și au făcut eforturi pentru a-i salva pe cât mai mulți, medicii care au mers din proprie inițiativă, din timpul lor liber, la spitale pentru a îngriji răniții, românii care au format cozi imense și au stat cu răbdare să le vină rândul la donat sânge. Sânge salvator pentru sângele vărsat de tineri nevinovați! Da, românii au dovedit că simt și că pot face bine! Este o latură a noastră care iese foarte bine în evidență atunci când semenii noștri sunt în suferință! Așa suntem noi, în esența noastră. Viața de zi cu zi, alergătura, stresul, responsabilitățile ne fac – din păcate – să ne diluăm, să ne pierdem din calități. Uităm de multe ori că în jurul nostru sunt oameni la fel ca noi, care au nevoi asemănătoare cu ale nostre, dar ne putem mobiliza atunci când ceilalți sunt impas și noi îi putem ajuta. Trăsăturile acestea ne sunt mult diminuate atunci când se scrie, se spune despre români că sunt leneși, că nu vor să muncească sau să muncească doar pe salarii mari, că vor doar să plece prin alte țări purtați de vise nerealiste….este un mod de a demotiva, din punctul meu de vedere. Văzând zilnic doar partea negativă, doar acele excepții care nu ne fac cinste, nu ajungem decât să credem că așa suntem, deci așa să acționăm. Subconștientul nostru se setează zilnic pentru a deveni egoist și a uita de nevoile celorlați. Copiii noștri cresc văzând și auzind o lume rea, plină de hoți și corupți. Și ajungem, din păcate, să devenim o lume de hoți și corupți. De la cel mai simplu om care se bucură furând 10 minute din programul de lucru sau un pix de la birou și până la parlamentarul care fură la greu și este total dezinteresat de munca pentru care a fost pus în acea funcție.

Noi românii, avem foarte multe calități și, ca oricare alți oameni, și defecte. Unul dintre cele mai mari defecte, după părerea mea, este că uităm repede binele pe care cineva l-a făcut și îl punem repede la zid atunci când a făcut o greșeală oricât de mică :(. Și mai avem un mare defect, de care oamenii cu influență profită de multe ori la maxim :(. Suntem influențabili. Foarte influențabili. Este de ajuns să se spună pe post  că nu-știu-care a făcut sau nu a făcut, a știut sau nu a știut ceva, că imediat se șterge din memoria colectivă lucrurile bune și rămân doar cele mai puțin bune. Și nu mă refer aici la cei care se dovedesc că tot ce au făcut, sau mare parte din ce au făcut, a fost pentru interese personale în primul rând. Mă refer aici la Raed Arafat, acest om ce a pus bazele și a construit un serviciu cum România nu a avut și probabil nu ar fi avut prea repede. Acest om dedicat, pentru care au ieșit oameni în stradă cu câțiva ani în urmă, care a avut ambiția de a face ceva pentru a salva sute de vieți. Acum, în urma tragediei din #colectiv, Raed Arafat este pus la zid de foarte mulți :(. Am citit câteva păreri ale unor ziariști sau oameni simpli ce au lăsat comentarii articolelor de presă, păreri ce m-au făcut să mă întristez…cum de unii nu pot vedea realitatea toată? cum de pot fi atât de drastici și indolenți? cum se pot lăsa atât de mult influențați? Sau se simt bine când pică capete mari? Ne simțim bine când îl acuzăm pe cel mai mare? Ne dorim schimbarea. Vrem schimbarea. Dar ne întrebăm dacă e nevoie întotdeauna de schimbare? Este schimbarea răspunsul la orice? E ca și când te-ai certat cu soțul, l-ai prins că a ascuns 300 de lei de tine și te gândești să-l lași și să-ți cauți alt soț. Este asta rezolvarea? Dai deoparte toate lucrurile bune din viața voastră ca și când nu ar mai conta? Nu. Oamenii normali nu fac asta. Oamenii normali, care gândesc normal, vor pune totul într-o balanță. Vor analiza global bunele și relele și vor vedea contextul. Abia apoi vor decide dacă cei 300 de lei ascunși reprezintă dovada supremă a minciunii și singura soluție ar fi schimbarea.

Acum, după o lună de la tragicul eveniment din clubul #Colectiv, ne plângem morții, ne bucurăm de cei ce își revin, sperăm ca noul guvern să facă lucruri mai bune, ne pregătim copiii pentru a face față situațiilor de urgență, căutăm (încă) vinovați, alți vinovați, îi vrem pe toți, îi vrem și pe cei care nu sunt direct vinovați, în speranța că astfel vom avea sentimentul împăcării de sine.

Pentru a fi împăcați că am făcut totul, trebuie să nu uităm! Să nu uităm că acei tineri au murit nevinovați, victime ale indolenței, prostiei, comodității și părerii absolut greșite că ”merge și așa”. Să nu uităm să fim onești! Să fim onești cu semenii noștri. Să nu uităm că legea este pentru toți și toți trebuie să o respectăm. Să nu neglijăm pericolul! În schimb, să uităm că o autorizație se poate obține și cu un plic gras pentru cine trebuie, să uităm să ne batem joc de viață și de oameni.

Să păstrăm vie, în sufletele noastre, amintirea celor 60 de tineri prinși, fără vina lor, într-o capcană a indolenței! Nu ar fi trebuit să moară ei pentru a înțelege alții că viața contează!

Foto Zedge

Anunțuri

Un comentariu la “Capcana indolenței din #colectiv

  1. Mihai
    1 Decembrie 2015

    Un punct de vedere interesant si bine scris. Da, indolenta poate ucide 😦

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 30 Noiembrie 2015 de în Zbatere în dezbatere şi etichetată , , , , , , , , , , , .

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 204 urmăritori

Calendar

Noiembrie 2015
L M M M V S D
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ioana Oțoiu

Textele de pe acest blog nu pot fi folosite fără acordul autoarei. Toate drepturile rezervate.
%d blogeri au apreciat asta: